Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výroba a charakterizace nečokoládových cukrovinek s přídavkem rostlinných extraktů
Knapovská, Pavlína ; Nábělek, Jakub (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá výrobou a charakterizací rostlinných extraktů zeleného čaje (Camellia sinensis) a rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) a výrobou nečokoládových cukrovinek – kandytů s jejich přídavkem. Uvedené rostliny se vyznačují vysokým obsahem bioaktivních látek, na základě kterých byly extrakty i kandyty charakterizovány. Byla provedena stanovení těkavých látek pomocí HSSPME-GC-MS, antioxidační aktivity metodou s použitím ABTS, stanovení celkových fenolů metodou Folin-Ciocalteu a senzorická analýza. Vyrobené cukrovinky byly následně porovnány s obdobnými komerčními výrobky. Ve vzorku kandytu s přídavkem extraktu ze zeleného čaje bylo identifikováno celkem 6 těkavých látek, antioxidační aktivita vzorku byla stanovena 253,3 ± 0,9 µgml–1, celkový obsah fenolů byl stanoven na 0,49 ± 0,02 mgGAEg–1 v přepočtu na 1 g kandytu. Ve vzorku kandytu s přídavkem extraktu z rakytníku bylo identifikováno celkem 8 těkavých látek, antioxidační aktivita vzorku byla stanovena 206 ± 3 µgml–1, celkový obsah fenolů byl stanoven na 0,51 ± 0,04 mgGAEg–1 v přepočtu na 1 g kandytu. Ze získaných výsledků vyplývá, že přídavek extraktů zvyšuje nutriční hodnotu (vyšší antioxidační aktivita, vyšší obsah fenolických sloučenin) vyrobených cukrovinek; z hlediska senzorického však byly pozitivně hodnoceny pouze vzorky se zeleným čajem, přídavek rakytníkového extraktu nebyl pro konzumenty příliš atraktivní, cukrovinky s rakytníkem hodnotili jako příliš hořké.
Stanovení celkové antioxidační aktivity čajových nálevů vybraných druhů čajů
Bartošová, Jitka ; Vitoulová, Eva (oponent) ; RNDr.Jana Skopalová, Ph.D. (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity (total antioxidant activity, TAA) různých druhů čajů (zelených, černých, polofermentovaných, bílých, maté, rooibosu a bylinných) v závislosti na způsobu a délce doby jejich zpracování. Hlavní důraz je kladen na ověření nové metody měření celkové antioxidační aktivity využívající průtokové coulometrie. Výsledky získané touto metodou jsou porovnány s výsledky zjištěnými chemiluminiscenční metodou (Trolox equivalent antioxidant capacity, TEAC), která se standardně využívá pro měření celkové antioxidační kapacity v různých materiálech a surovinách. V práci jsou diskutovány příčiny rozdílů v hodnotách TAA zjištěných oběma metodami.
Antioxidační aktivita extraktů zeleného čaje
Šedý, Michal ; Vítová, Eva (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na antioxidační a biologicky aktivní látky přítomné v extraktech zeleného čaje. Zelený čaj je bohatým zdrojem antioxidantů a již v minulosti byl považován za léčivý nápoj. Řada látek obsažená v extraktech zeleného čaje vykazuje silné antioxidační účinky. V teoretické části se tato práce zabývá historií a výrobou čaje. Dále se zaměřuje na popis nejhojněji zastoupených antioxidačních a bioaktivních látek v čaji. V experimentální části byly vybrány tři vzorky zeleného čaje z obchodního řetězce, které byly dále analyzovány vybranými metodami UV-VIS spektrometrie a následně porovnány.
Výroba a charakterizace nečokoládových cukrovinek s přídavkem rostlinných extraktů
Knapovská, Pavlína ; Nábělek, Jakub (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá výrobou a charakterizací rostlinných extraktů zeleného čaje (Camellia sinensis) a rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) a výrobou nečokoládových cukrovinek – kandytů s jejich přídavkem. Uvedené rostliny se vyznačují vysokým obsahem bioaktivních látek, na základě kterých byly extrakty i kandyty charakterizovány. Byla provedena stanovení těkavých látek pomocí HSSPME-GC-MS, antioxidační aktivity metodou s použitím ABTS, stanovení celkových fenolů metodou Folin-Ciocalteu a senzorická analýza. Vyrobené cukrovinky byly následně porovnány s obdobnými komerčními výrobky. Ve vzorku kandytu s přídavkem extraktu ze zeleného čaje bylo identifikováno celkem 6 těkavých látek, antioxidační aktivita vzorku byla stanovena 253,3 ± 0,9 µgml–1, celkový obsah fenolů byl stanoven na 0,49 ± 0,02 mgGAEg–1 v přepočtu na 1 g kandytu. Ve vzorku kandytu s přídavkem extraktu z rakytníku bylo identifikováno celkem 8 těkavých látek, antioxidační aktivita vzorku byla stanovena 206 ± 3 µgml–1, celkový obsah fenolů byl stanoven na 0,51 ± 0,04 mgGAEg–1 v přepočtu na 1 g kandytu. Ze získaných výsledků vyplývá, že přídavek extraktů zvyšuje nutriční hodnotu (vyšší antioxidační aktivita, vyšší obsah fenolických sloučenin) vyrobených cukrovinek; z hlediska senzorického však byly pozitivně hodnoceny pouze vzorky se zeleným čajem, přídavek rakytníkového extraktu nebyl pro konzumenty příliš atraktivní, cukrovinky s rakytníkem hodnotili jako příliš hořké.
Vliv epigalokatechin galátu na redukci hmotnosti - systematická rešerše
Janda, Marek ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Majorová, Simona (oponent)
Úvod: Tato práce se zabývá vlivem izolovaného katechinu epigallokatechin-3-gallát na redukci hmotnosti u dospělé populace. V první části byl poskytnut přehled české i zahraniční literatury na téma obezity, možnosti využití zeleného čaje při její léčbě, pozitivní účinky zeleného čaje na zdraví člověka a následně byla v části druhé provedena systematická review a metaanalýza. Metodika: Pomocí třífázové systematické vyhledávací strategie byly vyhledány publikované studie v databáze Scopus s použitím předdefinovaných klíčových slov. Cílem hledání byly randomizované placebem kontrolované studie trvající po dobu alespoň 8 týdnů, které zkoumaly vliv izolovaného EGCG bez přítomnosti dalších aktivních látek na změnu tělesných parametrů. Extrahovaná data primárních studiích pak byla vyhodnocena pomocí metaanalýzy a obrazového znázornění. Jako výsledek byl vypočítán standardizovaný rozdíl průměrů s intervalem spolehlivosti 95 % za použití náhodného modelu efektů. Výsledky: Šest studií1 splnilo kritéria pro zařazení, z nichž jedna2 byla vyřazena na základě nedostatečného hodnocení při posouzení metodologické kvality. Pět zbývajících studií poskytovalo celkový vzorek 325 účastníků, u kterých se zjišťovala změna BMI vyvolaná konzumací EGCG. Výsledkem byl Standardizovaný rozdíl průměru -0,01, 95 % CI: -0,73 až...
Studium vlivu požití zeleného čaje na antioxidační stav organismu
Papanová, Veronika
Tato bakalářská práce na téma Studium vlivu požití zeleného čaje na antioxidační stav organismu je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část práce se zabývá surovinami pro výrobu zeleného čaje a samotnou výrobou. Dále pak chemickým složením, zdravotními účinky a vlivem na organismus člověka při jeho užívání. Praktická část pojednává o provedeném experimentu ze vzorků kapilární krve pomocí Ellmanovy metody, Bradfordovy metody a HPLC vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. V praktické části je zahrnut také orientační senzorický dotazník. Z výsledků vyplývá, že zelený čaj je schopen zvyšovat látky s antioxidačním účinkem v krvi. Hodnoty z Ellmanovy metody a HPLC ED analýzy jsou srovnatelné a je pozorován nárůst thiolových skupin a redukovaného glutathionu v průběhu užívání. Dle výsledků z Bradfordovy metody nemá zelený čaj zřejmě žádný účinek na obsah bílkovin v krvi. Celkový dojem čaje ze senzorické analýzy je uspokojivý 73,8 bodů.
Konverze biologicky aktivních látek při přípravě zelených a černých čajů
Procházková, Anna
Diplomová práce se v teoretické části zaměřuje na pěstování, zpracování, přípravu čaje a chemickým složením čajových lístků. Dále se zabývá syntézou biologicky aktivních látek v rostlinných materiálech a jejich konverzi v rozmezí od přípravy čaje až po přeměnu v lidském organismu po jeho konzumaci. Také se zabývá stručným shrnutím a definováním problematiky volných radikálů a antioxidantů v rámci jejich fungování v organismu člověka, následována snahou objektivně shrnout jejich hlavní farmakologickými účinky. Praktická část práce, zaměřena na stanovení fenolických látek a celkové antioxidační kapacity vybraných zelených a černých čajů, je doplněna jejich senzorickou analýzou.
Antioxidační aktivita extraktů zeleného čaje
Šedý, Michal ; Vítová, Eva (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na antioxidační a biologicky aktivní látky přítomné v extraktech zeleného čaje. Zelený čaj je bohatým zdrojem antioxidantů a již v minulosti byl považován za léčivý nápoj. Řada látek obsažená v extraktech zeleného čaje vykazuje silné antioxidační účinky. V teoretické části se tato práce zabývá historií a výrobou čaje. Dále se zaměřuje na popis nejhojněji zastoupených antioxidačních a bioaktivních látek v čaji. V experimentální části byly vybrány tři vzorky zeleného čaje z obchodního řetězce, které byly dále analyzovány vybranými metodami UV-VIS spektrometrie a následně porovnány.
Studium vlivu teploty na obsah antioxidantů při přípravě zelených čajů
Blažková, Lucie
Čaj je jedním z nejpopulárnějších nápojů po celém světě. Bylo prokázáno, že tento nápoj, připravovaný luhováním lístků čajovníku čínského (Camellia sinensis) v horké vodě, má v mnoha případech pozitivní vliv na lidský organismus. Látky obsažené v zeleném čaji mají antioxidační schopnost a pozitivně působí při prevenci mnohých chorob. Příznivé účinky jsou přisuzovány hlavně rostlinným fenolům, jejichž antioxidační aktivita chrání lidské tělo proti volným radikálům. V práci byl za použití moderních analytických metod stanoven obsah vybraných biologicky aktivních látek ve výluzích sypaných zelených čajů. Byly porovnány stanovené přírodní antioxidanty při různých teplotách přípravy čajového výluhu, a to čajů z Japonska a Číny.
Fenomén mačča v japonské kultuře
Pravdová, Markéta ; Sýkora, Jan (vedoucí práce) ; Labus, David (oponent)
Tato práce pojednává o fenoménu čaje mačča v Japonsku v průběhu času. Zabývá se jeho historií, včetně tradičního úzkého spojení s čajovým obřadem, a kontrastně s tradicí se poté soustředí na novou roli čaje mačča v současném Japonsku. Práce nastiňuje měnící se pohled Japonců na tento čaj, v závislosti na době a trendech.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 11 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.